Zr.Ms.URANIA

Een nieuw tijdperk voor Zr.Ms. Urania: van der Hoeven en Volvo Penta leiden de weg

In samenwerking met Volvo Marine en Industrie in Antwerpen heeft de gerenommeerde scheepswerf Van der Hoeven uit Drimmelen een aanzienlijke stap gezet in de modernisering van de Nederlandse Koninklijke Marine. Recent werd het zeilend opleidingsschip Zr.Ms. Urania, dat een cruciale rol speelt in de opleiding van zeeofficieren, voorzien van een gloednieuwe motor. Dit project markeert niet alleen een technische upgrade, maar ook een significante verbetering in milieuvriendelijkheid en prestaties.

Een historische Schoener in een modern jasje

Zr.Ms. Urania is meer dan alleen een schip; het is een drijvend klaslokaal en een symbool van Nederlandse maritieme traditie. De oorspronkelijke motor, een verouderde Caterpillar dieselmotor, voldeed niet langer aan de moderne eisen van efficiëntie en emissienormen. Om deze reden werd besloten om de motor te vervangen door een geavanceerde Volvo Penta D8MH motor, met een indrukwekkend vermogen van 265 pk en die voldoet aan de strenge emissienorm Stage V.

De voordelen van de Volvo Penta D8MH

De keuze voor de Volvo Penta D8MH motor is niet zonder reden. Deze motor staat bekend om zijn betrouwbaarheid, kracht en lage emissies, wat perfect past bij de moderne eisen van duurzaamheid en efficiëntie. Met een vermogen van 265 pk biedt de motor voldoende kracht om de Urania soepel en efficiënt door verschillende wateren te navigeren, terwijl de Stage V emissienorm ervoor zorgt dat het milieu zo min mogelijk belast wordt.

Een samenwerking van expertise

Dit ambitieuze project werd mogelijk gemaakt door de nauwe samenwerking tussen Volvo Marine en Industrie in Antwerpen en de scheepswerf Van der Hoeven. Beide partijen brachten hun uitgebreide kennis en ervaring samen om ervoor te zorgen dat de installatie vlekkeloos verliep en het schip binnen de gestelde tijd en budget weer operationeel was.

“De her-motorisering van Zr.Ms. Urania was een uitdagende maar zeer bevredigende taak,” aldus een woordvoerder van Van der Hoeven. “We zijn trots dat we hebben kunnen bijdragen aan de modernisering van dit iconische schip en kijken ernaar uit om de voordelen van de nieuwe motor in de praktijk te zien.”

De toekomst van Zr.Ms. Urania

Met de nieuwe Volvo Penta motor is Zr.Ms. Urania klaar om een nieuw hoofdstuk te beginnen in haar lange en illustere carrière. De verbeterde prestaties en verminderde emissies betekenen niet alleen een beter leer- en werkmilieu voor de opvarenden, maar ook een stap in de richting van een duurzamere toekomst voor de Nederlandse Koninklijke Marine.